Ακτινολόγος - Ακτινοδιαγνώστης | Πύργος Ηλείας

Ακολουθήστε με:

Πρόληψη:Πόσο κατανοητή και αποδεκτή είναι τελικά;

Τι και αν η ιατρική κοινότητα διαθέτει σήμερα τα πιο ισχυρά όπλα απεικόνισης (ψηφιακή μαστογραφία τομοσύνθεση,υπερηχογράφημα-ελαστογραφία, μαγνητική μαστογραφία, μαστογραφία με σκιαγραφικό κ.α) απέναντι στον καρκίνο του μαστού ;

Τι και αν έχουμε καταφέρει με αυτά τα όπλα να ανιχνεύουμε όσο γίνεται μικρότερους καρκίνους , σε προκλινικό  στάδιο (μη ψηλαφητός όγκος);  

Και αν διοργανώνονται  καμπάνιες, εκστρατείες, ενημερώσεις και δράσεις;              

Ο καρκίνος του μαστού σύμφωνα  με τελευταίες  μελέτες  είναι πια  ο πρώτος καρκίνος στον γυναίκειο πληθυσμό και όχι ο  καρκίνος του πνεύμονα  όπως  ήταν μέχρι τώρα.  

Ποιος πραγματικά ευθύνεται για αυτήν την αλλαγή; Οι  ίδιες οι  γυναίκες  με την αλλαγή του  τρόπου ζωής έβαλαν τον εαυτό τους σε κίνδυνο αλλά και με την άρνηση που δείχνουν απέναντι στον προληπτικό έλεγχο.

Παρατηρούμε λοιπόν  όλο και πιο νέες γυναίκες να νοσούν από καρκίνο του μαστού ενώ οι  μεγαλύτερες συνεχίζουν να  κρατούν τα ηνία .

Και ενώ η σύσταση  για  μαστογραφία κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 παραμένει,οι περισσότερες αμελούν, ενώ πολλές  δεν έχουν υποβληθεί ποτέ στην εξέταση.           Άλλες πάλι  κάνοντας μια μαστογραφία πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς για μεγάλο χρονικό διάστημα  πέρα του έτους.         Ορισμένες επιλέγουν να μην ακολουθήσουν τον προληπτικό έλεγχο του μαστού.                    Οι λόγοι των γυναικών για τη μη προσέλευση ποικίλλουν – ορισμένες δεν πηγαίνουν επειδή αισθάνονται ότι είναι πολύ απασχολημένες.    Άλλες αποτρέπονται από τον πόνο ή την ενόχληση της μαστογραφίας.Μερικές γυναίκες επιλέγουν να μην πάνε γιατί νιώθουν σε φόρμα και υγιείς και δεν πιστεύουν ότι κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού ή επειδή φοβούνται μήπως διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Εδώ είναι οι 10 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες αποφεύγουν τη μαστογραφία και οι λόγοι  για να αλλάξουν γνώμη:

1. “Πονάει.” Είναι αλήθεια ότι δεν είναι άνετη εξέταση. Αλλά ο καρκίνος του μαστού πονάει ακόμα περισσότερο.

Κυρίες —βγάζουμε τα φρύδια μας, κάποιες κάνουν  αποτρίχωση και μερικές βάζουν  εμφυτεύματα στήθους και κάνουν πλαστικές επεμβάσεις.Μια μαστογραφία είναι πολύ λιγότερο επώδυνη από το να περάσεις όλα αυτά και άλλα .

2. «Φοβάμαι τα αποτελέσματα» Όλοι φοβόμαστε τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Η αναμονή για να λάβετε τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου σας προκαλεί επίσης νευρικότητα. Η ουσία είναι ότι εάν ο καρκίνος εντοπιστεί αρκετά νωρίς, μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

3. «Κανείς στην οικογένειά μου δεν είχε καρκίνο του μαστού». Περίπου το 75 τοις εκατό των καρκίνων του μαστού εντοπίζονται σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

4. «Δεν ψηλαφώ κάτι ». Δεν χρειάζεται να ψηλαφήσετε  ένα ογκίδιο για να έχετε καρκίνο του μαστού. Οι μικροαποτιτανώσεις εμφανίζονται μόνο στις μαστογραφίες — δεν μπορείτε να τις αισθανθείτε. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασβεστώσουν είναι καλοήθεις, αλλά μπορεί επίσης να είναι προειδοποιητικό σημάδι πρώιμου καρκίνου του μαστού το οποίο μπορεί να εμφανιστεί και  από έτος σε έτος.

5. «Είμαι πολύ μικρή για να έχω καρκίνο, έχω μικρό στήθος». Πολύ μικρός, πολύ μεγάλος, ο καρκίνος δεν γνωρίζει μέγεθος.

6. «Υπερβολική ακτινοβολία». Η υπηρεσία  προστασίας περιβάλλοντος των ΗΠΑ,(EPA)  αναφέρει ότι λαμβάνετε τόση ακτινοβολία από φυσική ακτινοβολία σε έξι μήνες όση λαμβάνετε με μία μαστογραφία. Παραδείγματα φυσικών πηγών ακτινοβολίας είναι από τη γη, το ραδόνιο στον αέρα και το ταξίδι με αεροπλάνο.

7. «Είμαι πολύ νέα». Είναι πολύ σπάνιο να πάθετε καρκίνο πριν από την ηλικία των 30 ετών, αλλά εάν ψηλαφήσετε ένα ογκίδιο  στο μαστό   , ελέγξτε το. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, θα πρέπει να αρχίσετε να κάνετε μαστογραφία 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση του μέλους της οικογένειάς σας. Για παράδειγμα, εάν η μητέρα σας διαγνώστηκε σε ηλικία 38 ετών, θα πρέπει να αρχίσετε να κάνετε μαστογραφία στα 28.

8. “Είμαι υγιής.” Μια μανιώδης δρομέας, η Cheryl Crow έκανε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και παρόλα αυτά έπασχε από καρκίνο του μαστού. Μια άλλη κυρία  έπαθε καρκίνο του πνεύμονα και δεν κάπνισε ποτέ. Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ υγιών και μη υγιών ανθρώπων.

9. «Ο γιατρός μου δεν συνέστησε  ποτέ». Εάν όχι, ρωτήστε γιατί και μετά ζητήστε από το γιατρό σας να το κάνει  ή προγραμματίστε μόνε σας το ραντεβού σας .

10. «Άκουσα ότι οι μαστογραφίες χάνουν πολλούς καρκίνους». Ναι, η μαστογραφία μπορεί να χάσει τον καρκίνο. Καμία διαγνωστική διαδικασία δεν είναι 100 τοις εκατό αλάνθαστη. Μεταξύ μαστογραφίας και αυτοεξέτασης μαστών, μπορούμε να μειώσουμε αυτό το στατιστικό στοιχείο.

Η μη μαστογραφία διαγιγνώσκει το 0 τοις εκατό των καρκίνων.

Οι συστάσεις  είναι  ακριβείς και ξεκάθαρες:

Ξεκινήστε στα 40  ετησίως! Το 40 φαίνεται να είναι ο αριθμός –κλειδί για την πρώιμη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και για την ένταξη του προληπτικού ελέγχου ετησίως στη ζωή κάθε γυναίκας.

40% είναι και το τεράστιο ποσοστό της μείωσης της θνησιμότητας από καρκίνο μαστού από το 1990 έως σήμερα, με την πολύτιμη συνδρομή της μαστογραφίας.

Τα νούμερα εντυπωσιάζουν και αποτυπώνουν την τεράστια βελτίωση που έχει σημειωθεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου, εξαιτίας κυρίως της πρώιμης διάγνωσης:

Ο κίνδυνος να αναπτύξει μία γυναίκα καρκίνο μαστού σε βάθος δεκαετίας στην ηλικία των 40 ετών είναι 1 στους 69. 1 στους 6-7 καρκίνους μαστού σημειώνονται σε γυναίκες από 40 έως 49 ετών.

3 από τις 4 γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου και δεν εντάσσονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η μετάθεση της μαστογραφίας ανά δύο χρόνια μετά την ηλικίας των 50 ετών μπορεί να αποβεί μοιραία, αφού εξαιτίας της μπορεί να διαφύγει της διάγνωσης ένα 30% των καρκίνων.

Για κάθε 1.000 γυναίκες που υποβάλλονται σε ψηφιακή μαστογραφία:

Οι 5 διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού.

Οι αριθμοί λοιπόν επιβεβαιώνουν περίτρανα, πως η πρόληψη σώζει ζωές .

Ας προσπαθήσουμε να την κατανοήσουμε και να την ακολουθήσουμε.

Το αξίζει η ζωή μας.