Ακτινολόγος - Ακτινοδιαγνώστης | Πύργος Ηλείας

Ακολουθήστε με:

Πυκνός Μαστός και Μαστογραφία

Ο Πυκνός Μαστός αποτελεί πρόκληση για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού, ενώ παράλληλα αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Στις περιπτώσεις πυκνών μαστών, η Ψηφιακή Μαστογραφία έχει αποδειχτεί ότι δεν επαρκεί για την εφαρμογή της ως μοναδική απεικονιστική μέθοδο για ασφαλή και έγκυρα αποτελέσματα.              

Εάν τα αποτελέσματα μιας μαστογραφίας σε πυκνούς και υπερβολικά πυκνούς μαστούς δείξει «αρνητικά» ή «καλοήθη» αποτελέσματα, τί πρέπει να γίνει μετά;

Οι πυκνοί μαστοί είναι «μία απολύτως φυσιολογική κατάσταση». Μάλιστα, το 40% των γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών έχουν πυκνούς μαστούς. Ωστόσο, εντός του πυκνού μαστού μπορεί να «κρύβεται» μια κακοήθεια η οποία δεν είναι ορατή μόνο με τη μαστογραφία. Έτσι, το «φυσιολογικό» ή «αρνητικό» ή «καλοήθες» αποτέλεσμα μιας μαστογραφίας δεν αποκλείει την ύπαρξη καρκίνου σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Ακριβώς για αυτό ορισμένες φορές, γυναίκες με πυκνούς μαστούς εμφανίζονται μετά από μία «αρνητική» μαστογραφία να έχουν καρκίνο στον μαστό. Αυτός ο καρκίνος αποκαλείται «ενδιάμεσος καρκίνος».

Τι θα πρέπει να κάνει μία γυναίκα εάν σχετικά σύντομα μετά από απεικονιστική μαστογραφία, διαπιστώσει σε αυτοεξέταση κάποιον όγκο;

Καμία γυναίκα, ακόμη και λίγες μέρες μετά από μαστογραφία, δεν θα πρέπει να αγνοήσει έναν ψηλαφητό όγκο, κυρίως μάλιστα εάν οι μαστοί της είναι πυκνοί. Ενώ κύστες και άλλα καλοήθη ογκίδια, καθώς και περιοχές φυσιολογικού ιστού μπορεί να εμφανίζονται ως όγκοι, οι κακοήθεις όγκοι, κυρίως αυτοί που δεν εμφανίζονται με ασβεστώσεις, είναι δυνατόν να υποκρύπτονται, για αυτό και ένα «αρνητικό» για κακοήθεια αποτέλεσμα σε μαστογραφία δεν εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχει καρκίνος.το υπερηχογράφημα αποτελεί την απολύτως επιβεβλημένη απεικονιστική εξέταση για τον εντοπισμό ή την εξακρίβωση ύποπτης κακοήθειας. Εάν εντοπιστεί κάποια ύποπτη για καρκίνο μάζα, τότε ο ακτινοδιαγνώστης θα πρέπει να συμπεριλάβει υπερηχογράφημα των λεμφαδένων (μασχάλη), διότι το πρώτο σημείο στο οποίο μπορεί να επεκταθεί η κακοήθεια είναι στους λεμφαδένες της μασχαλιαίας κοιλότητας.                           

Θα πρέπει οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς να υποβάλλονται σε μαστογραφία;

Οι πυκνοί μαστοί έχουν λιγότερο λιπώδη ιστό και περισσότερο αδενικό και ινώδη ιστό συγκριτικά με αυτούς που δεν είναι πυκνοί. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στα τέλη του Ιουνίου στην επιθεώρηση Radiology, έδειξε ότι:Ο πυκνός μαστός έχει 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο.                                                                                       

  Η μαστογραφία είναι το πρώτο βήμα απεικόνισης μαστού για κάθε γυναίκα. Για τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς συστήνονται και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι καρκίνοι και προ-καρκινικές αλλαγές που φαίνονται καλύτερα στη μαστογραφία συγκριτικά με τη μαγνητική μαστογραφία ή τον υπέρηχο. Περίπου οι μισοί καρκίνοι που εντοπίζονται σε μαστογραφία έχουν αποτιτανώσεις (ασβεστώματα – λευκές κουκίδες που μοιάζουν σαν κρυστάλλους αλατιού), αλλά φυσικά τα ασβεστώματα, που είναι ορατά σε πάρα πολλούς μαστούς και στους πυκνούς, δεν οφείλονται σε καρκίνο. Ορισμένες αποτιτανώσεις θα πρέπει να εξετάζονται περαιτέρω για να αποσαφηνιστεί εάν και τι υποκρύπτουν. Μάλιστα, συστήνεται βιοψία σε καινούργιες αποτιτανώσεις ή σε αυξανόμενες και οι οποίες προβληματίζουν σε εικόνα κατά τη μεγέθυνσή τους. Ωστόσο, ακόμη και αν συστήνεται η βιοψία σε αποτιτανώσεις, μόλις 1 στις 4 με 5 περιπτώσεις αποδεικνύεται ότι οφείλονται σε καρκίνο.

πηγη  Διαγνωστικη Μαστογραφία